Ekspresy do kawy i kawa
Przyrządzanie kawy jest obecnie powszechne. Chociaż sposób przygotowania kawy różni się w poszczególnych krajach, większość ludzi wie, jak ją przyrządzić. W niektórych miejscach do parzenia kawy nadal wykorzystuje się wielowiekowe tradycje, podczas gdy w innych zastosowano nowoczesne technologie.
W ciągu ostatnich dwudziestu lat w centrum przemysłu kawowego znajduje się espresso. Wzrost popularności espresso przypisuje się specjalistycznym sklepom z kawą i trzeciej fali ruchu baristów. Ludzie chcieli cieszyć się wspaniałą kawą w domu, dlatego zaczęli poszukiwać najlepszych ekspresów do kawy. Miłośnicy kawy sięgnęli do starych włoskich tradycji, aby uzyskać najlepsze espresso, a szybki rozwój kultury espresso zachęcił ich do poszukiwania ekspresów, które mogłyby zaparzyć ten pyszny napój.
Espresso i inne napoje na bazie espresso można przyrządzać w różnych ekspresach do kawy, w których ciśnienie wynosi co najmniej 9 barów. Wielu z nas myśli o przygotowywaniu espresso jako o procesie, który nadzorują profesjonalni bariści w kawiarniach. Te ekspresy są mniejsze i bardziej odpowiednie do użytku domowego. Te urządzenia są najlepsze dla osób, które mają już doświadczenie w parzeniu kawy lub są gotowi zostać domowymi baristami. Trzeba mieć umiejętności i czas, aby w pełni wykorzystać wiele możliwości tego urządzenia. W domach coraz popularniejsze stają się ekspresy do kawy typu "bean-to-bar". Można w nich zaparzyć pyszne espresso wysokiej jakości, a także spienić mleko. Jeśli cenisz sobie prostotę i nie masz zbyt wiele miejsca w kuchni, ale chcesz szybko przygotować pyszną kawę, możesz wybrać ekspres na kapsułki, strąki lub kapsułki z wkładem. Są to doskonałe urządzenia dla tych, którzy nie chcą rezygnować z jakości, ale nie potrzebują poświęcać na to zbyt wiele czasu. Ekspresy przelewowe są popularne wśród miłośników czarnej głębokiej kawy. Dzięki nim mogą oni przyrządzać kawę na swój własny sposób i przygotowywać kawy, których nigdy wcześniej nie próbowali. Starannie dobierają też ziarna kawy, ponieważ bogate i subtelne smaki najlepiej pasują do napojów z kawy filtrowanej.